Leiderschap

Gepubliceerd op 20 oktober 2021 om 09:03

Iedereen kan wel wat dingen bedenken, die te maken hebben met Leiderschap (en anders heb ik voor mijn training van vorige week al een paar posts geplaatst met quotes die ik er op van toepassing vind). Het duiden van het verschil tussen Management en Leiderschap is wellicht al iets lastiger. Al lukt je dat op een aantal punten misschien ook nog wel prima.

Hoe verhelderend (en net zo goed ook enorm verwarrend doordat het zo veelomvattend is en niet altijd aansluit bij onze natuur) is dan ‘De Essentie van Leiderschap’ van Remco Claassen. 3,5 dagen ondergedompeld worden in Leiderschap, in al zijn facetten.
En denk je nu ‘ik ben geen manager, dus dat is niet voor mij’, dan heb je het mis. Want zoals ik net al zei, er zit een verschil tussen Management en Leiderschap.

Want Leiderschap zit niet alleen in organisaties en in een hiërarchie, het is niet persé ‘een functie die je bekleedt’ (ik zie tenminste niet vaak vacatures waarin wordt gezocht naar een Leider… vacatures voor Managers zijn er wel in overvloed).
Leiderschap gaat over jezelf; over je relaties, het thuisfront, je omgeving en daarmee ook je werk… eigenlijk over alle situaties waar je mee te maken krijgt en hoe je daar dan mee omgaat.

Want wat maakt nu dat je jezelf op je werk braaf inpast in de missie / visie / strategie en doelen die (hopelijk) zijn geformuleerd, maar dat je voor jezelf geen idee hebt wat deze onderwerpen voor jou persoonlijk inhouden? Vinden wij ons werkende leven daarmee belangrijker dan ons persoonlijke?
Want als je geen missie en doelen hebt… Hoe maak je dan keuzes? Hoe weet je of je op de goede weg zit? Wanneer vier je dan een feestje omdat je een van je doelen bereikt hebt?

Dus het gaat over; Waar word je blij van? Wat kost veel energie? Hoe zit het met je waarden en normen? Wat vind je belangrijk? En hoe zou jij daarmee in het leven willen staan…. Hoe ga jij er voor zorgen dat jouw batterij vol genoeg blijft zitten om je doelen te bereiken?
Leiderschap raakt dus eigenlijk alles en vergt nogal wat van ons als mensen. Met name omdat we van nature niet echt geprogrammeerd zijn om hierin op de meest effectieve manier te handelen.

Als voorbeeld; iedereen kan bedenken dat je samen meer kunt bereiken dan alleen (1+1=3). En het is ook mooi als je denkt / hoopt, dat jij daar ook echt naar streeft. Maar moeder natuur heeft ons toch echt niet de genen gegeven om dit als insteek te hebben.
In de basis zijn wij eerder het omgekeerde; geeft iemand ons shit, dan geven we nog meer shit terug… en als wij kunnen winnen ten koste van een ander, nou dan kost het moeite om dat niet te doen.
Dus Leiderschap vraagt moed, kennis, inzicht en bewustwording. En die 3,5 dagen met die mooie groep gelijkgestemden, is daarvan een heel mooi begin!

Wat was het een mooie, pittige, lachwekkende, inzichtgevende training waarin wij met zijn 29e toch maar mooi alle ballen hoog hebben weten te houden (en vaak hebben laten vallen).

O ja, mocht je denk dat ik Remco-aandelen heb? Die bestaan niet… Maar ik gun jou wel nog wat mooie stappen in je leven en nog veel meer mooie, fijne en energieke momenten… dus ik dacht ik breng de training even onder jullie aandacht. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.