Pie(k)(t)-drukte

Gepubliceerd op 15 november 2021 om 11:11

Piekdrukte... Of eigenlijk heet het op dit moment natuurlijk Piet-drukte, want de kerstboom met piek, die komt natuurlijk pas na 5 december. Maar herken jij die drukte aan het einde van het jaar?

Alles wat nog af moet voor de kerstvakantie? Klanten die duwen om dat voor elkaar te krijgen. Collega’s die stressen omdat ze graag nog zaken af willen ronden en jou meenemen in hun stress?

Of misschien ben jij wel diegene die voor het einde van het jaar nog allerlei deadlines heeft, die alleen maar met de grootst mogelijke moeite haalbaar zijn.

Veel mensen ervaren denk ik ergens in een werkjaar wel een keer zo’n piekdrukte. Bij mij lag ie vaak ook wel aan het einde van het jaar.

Eindejaarsgesprekken, budgetten voor het nieuwe jaar, de jaarafsluiting van de salarisadministratie, het overzetten van allerlei bestanden naar het nieuwe jaar, de kerstborrel, kerstpakketten opvolgend op de chocoladeletters… altijd genoeg te doen zo richting de kerstvakantie.

En dan wordt plannen, nee-zeggen, prioriteiten stellen ineens belangrijker. Want als je dat niet doet, dan komt al je pre-kerstvakantie-stress er net in de kerstvakantie uit. En zeg nou zelf, het laatste waar je op zit te wachten is toch wel dat je ziek bent in de kerstvakantie.

Een paar tips…

  • Plan je agenda; niet alleen met afspraken, maar ook met taken die je hebt liggen.
  • Plan afspraken en taken ruim in in je agenda, want er loopt ondertussen altijd wel een keer iemand binnen die je ‘stoort’ in je geplande tijd.
  • Plan ook blokken met tijd voor ‘losse klusjes’, zodat je bijvoorbeeld alle ‘korte mails’ weg kunt werken.
  • Open Outlook niet iedere keer als je een pop up binnen ziet komen van een nieuwe mail; plan 1 of 2 keer per dag een moment dat je je mails bekijkt en er op kunt reageren. Kun je binnen 1 minuut je mail afwikkelen, doe dat dan op die momenten. Neemt het langer in beslag; plan het dan in je agenda.
  • Als een ander op enorm korte tijdspanne jouw tijd probeert te claimen, wil dat niet altijd zeggen dat je er zomaar ‘ja’ op moet zeggen. Zoals zo’n mooie tegeltjeswijsheid zegt: gebrek aan planning van jouw kant, hoeft nog geen spoed te betekenen aan mijn kant.
  • En kom je er echt niet doorheen en vind je het ook lastig om je prioriteiten te stellen? Betrek dan je leidinggevende er bij, zodat die samen met jou keuzes kan maken in wat het meest belangrijk / urgent is.

Hopelijk heb je er wat aan… en zo niet; piet-drukte verandert vanzelf in piek-drukte, maar dan knalt ie ook weer het jaar uit. En dan geldt voor 2022: nieuwe ronde, nieuwe kansen!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.