Lentekriebels

Gepubliceerd op 16 maart 2020 om 15:23

Deze week is het de 'week van de lentekriebels'. En in een week (nou ja weken) waarin het nieuws logischerwijs gedomineerd wordt door Corona, klonken die lentekriebels mij toch ook wel even goed in de oren. Zeker als ik ze dan link aan het zonnetje wat buiten heel hard haar best doet om een beetje licht en warmte te verspreiden. 

Maar toen ging ik me wat meer verdiepen in die lentekriebels van deze week. En ze hebben eigenlijk helemaal niets te maken met lente, zon, de overgang van winter naar lente. Nee, het is een week waarin (normaal gesproken) op basisscholen (en in speciaal onderwijs) aandacht wordt besteed aan thema's als weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Ik lees over onderwerpen als 'lichaam en zelfbeeld', maar ook 'seks en de media'.

Super belangrijke onderwerpen in deze huidige maatschappij waarin informatie zo verschrikkelijk snel beschikbaar is, het zo makkelijk verkeerd kan lopen (met dat zelfbeeld, maar ook met de verspreiding van foto's en filmpjes en met social media in zijn algemeenheid). 

Goed, dat er aandacht voor is op scholen. Dat jongeren op die manier misschien eerder vragen durven te stellen en de onderwerpen makkelijker bespreekbaar zijn, Jongeren worden daarmee weerbaarder, leren elkaar aanspraken op ongewenst gedrag en leren op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. 

Maar ik vind de lentekriebels daarmee nog steeds ook wel een licht en warm hart onder de riem. voor iedereen die zich de benen onder z'n kont uit rent om hulp te verlenen en de situatie tot een ommekeer te laten komen. Voor jullie allemaal! Voor ons allemaal! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.