Je bent een toppertje!

Gepubliceerd op 26 februari 2020 om 09:30

Binnenkort, op 1 maart, is het nationale complimentendag. Een onderwerp wat naar mijn idee wel wat aandacht kan gebruiken.

Want vaak zijn we (bedrijven / managers) meer gericht op het sturen op wat er niet goed gaat, dan op het benoemen van datgene waar we heel blij mee zijn. Terwijl dat laatste waarschijnlijk een veel groter effect heeft.

Mensen bekrachtigen in hun talenten en de dingen die ze goed hebben gedaan; het is positief, toekomstgericht en zorgt voor een smile. En zeg nou zelf, wanneer verzet jij het meeste werk? Net nadat je gehoord hebt wat je niet goed hebt gedaan? Of als benadrukt wordt hoe goed je iets gedaan hebt en hoe blij men is dat jij over dat talent beschikt?

En, als je dat nu gewoon eens wat vaker doet, wel gemeend natuurlijk (je moet niet denken dat mensen er anders niet doorheen prikken), dan maakt dat het eigenlijk ook makkelijker om eens een keer een puntje van aandacht aan te halen. Want je mag natuurlijk ook best sturen op dingen die mis zijn gedaan, daar wil je immers wat van leren.

Maar nog even over dat wat mis ging. Veelal weten mensen dat prima, straffen ze er zichzelf al harder voor dan dat jij als manager dat zou doen. Dus leg er vooral niet te veel de nadruk op. Daar wordt het niet gezelliger (en productiever op).

Het is met name die talenten, waar mensen zelf wat minder oog voor hebben. Ze beschouwen dat als normaal, alsof iedereen dat kan en dat het niet zo heel veel voorstelt allemaal. Hoe leuk is het dan als jij als manager juist dat bekrachtigt?! Dat je even stilstaat en benadrukt dat het niet zo normaal is allemaal en dat zeker niet iedereen dat net zo goed zou kunnen!

En hé, misschien gaan je mensen er zelfs wel een stapje harder van lopen. Lijkt mij iets wat goed is voor de business!

Succes, meneer en mevrouw de manager, jullie kunnen het!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.