Home » Blogs / nieuws » Maak jij impact?

Maak jij impact?

Gepubliceerd op 26 juni 2019 om 15:32

Waarom blijft het toch zo lastig om je boodschap naar een ander over te brengen en echt binnen te laten komen? En hoe komt het toch dat mensen zo verschrikkelijk snel afgeleid zijn? Zelfs al heb je echt een goed verhaal… Hoe kun je er voor zorgen dat dit niet gebeurt met hetgeen jij bij anderen tussen de oren wilt krijgen?

Met de tip die ik je in dit artikel ga geven weet ik zeker dat jij in staat zult gaan zijn om beter te communiceren, makkelijker je boodschap over te brengen en helderder over te komen bij anderen.Ideaal toch?

En de tip is eigenlijk super simpel: Spreken met Impact

Ho ho, nee nee, nu niet weg rennen, blijf vooral aangehaakt… ik snap dat je weinig kunt met die zin. Maar het is wel degelijk de kern van mijn boodschap. Waarom? Dat komt later. Ik zal eerst een paar tipjes vanonder de sluier vandaan laten komen.

Een hele simpele, waarin je je vast herkent…
Als jij op je werk een presentatie moet geven, dan heb je een boodschap over te brengen. Waar begin jij dan mee? Net als de meeste mensen? Je scrollt op je computerscherm naar het icoontje van Powerpoint, kiest een leuk achtergrondje en gaat de pagina’s vullen met inhoud.
En tuurlijk, als je een beetje handig bent met Powerpoint, dan weet je ook wat de valkuilen zijn en daar tuin jij dan lekker niet in. Dus je sheets hebben een beperkte hoeveelheid informatie, want hele lappen tekst, dat leidt nogal af. Ook weet je dan dat je vooral niet moet proberen om er 40 sheets in 10 minuten doorheen te jagen. Door een handout te maken (en te beloven), zorg je er voor dat je toehoorders niet als een malle gaan zitten schrijven, maar dat ze hun aandacht bij jou houden! En voor jezelf heb je meteen een handige leidraad, om je verhaal aan op te hangen. En de inhoud kun je op deze manier lekker opbouwen. Alle info die je tussen de oren wilt krijgen bij je toehoorders heb je op een handige manier vorm gegeven.

Dus, ideaal toch? Als het gaat over de punten uit het begin; de boodschap binnen laten komen, afleiding minimaliseren, de goede dingen tussen de oren zien te krijgen.
En toch, fout fout fout… o zo fout. Waarom? Hierbij hoort de mooie quote: deel je podium nooit met iets wat meer licht geeft dan jijzelf.

Wat doe je ook vaak in zo’n presentatie? Je deelt zo veel mogelijk info… op de sheet of in je verhaal. Want als je maar beperkt de tijd hebt, dan moet je die nuttig besteden, toch? Uiteraard wel zodat het nog behapbaar blijft zijn voor je toehoorders.
En ook hiervoor geldt: fout fout fout… o zo fout. Want wist jij dat? Dat wij mensen van bijvoorbeeld een presentatie van een uur (of zelfs een dag), qua inhoud eigenlijk maar 5 dingen (sommige mensen/momenten 7, anderen maar 3) kunnen onthouden.

En tja, als jij dan in je presentatie een stuk of 30 boodschappen hebt zitten, wat niet perse een uitzondering is, dan is het eigenlijk maar een soort van toevalstreffer dat je publiek precies datgene onthoudt wat jij het belangrijkste vindt. Dus dat willen we anders, toch? Lijkt mij wel.

Daarvoor is de tip dus: Spreken met impact!
En wat is dat dan? Hoe doe je dat dan?

Nou dat is dus eigenlijk heel simpel! Je gunt jezelf dan gewoon een keer het cadeautje ‘spreken met impact’. Een dag van en met Remco Claassen, waarin hij je uitgebreid uit de doeken doet hoe het anders kan, beter kan, makkelijker kan en leuker kan.
En nee, ik heb geen aandelen… Maar ik vond het zo genieten die dag. Het hele nuttige combineren met het hele humoristische. Het is echt een kunst dat iemand dat kan. Dus ik kan niet anders dan het betitelen van deze dag als nuttig, inspirerend, waardevol, praktisch en humoristisch.
Ik heb genoten en geleerd en dat gun ik jou ook!

Een volgende ronde van spreken met impact, zal ik wel weer delen, zodat ook jij je kans kunt pakken.
Naast spreken met impact is ook de personal pitstop een enorme aanrader. Over de andere trainingen kan ik nog niets vertellen, die moet ik eerst zelf nog even gaan volgen!

Maar RemcoClaassen, in ieder geval vast bedankt voor deze waardevolle lessen!
Tot een volgende keer, ik kijk er nu al naar uit!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.